donderdag 19 november 2009

Cakejes met fondant

Volgende week is onze kleine meid jarig en mag ze tracteren op haar kinderdagverblijf. In een kookboek had ik schattige paddestoel-cupcakes gezien. Dat leek me echt iets voor haar. Maar de stippen werden daar gemaakt met kant-en-klare rolfondant. In Engeland is dat misschien makkelijk te krijgen, maar hier ben ik het nog nooit in een winkel tegen gekomen (iemand tips?). Dus ging ik op zoek naar een recept. Al snel bleek dit nog niet zo simpel zelf te maken. En toen vond ik een recept voor MMF oftewel MarshMellowFondant. Fondant op basis van marshmellows dus. Niet gek eigenlijk: toen ik op de zak van de marshmellows keek zag ik daar hetzelfde lijstje ingrediënten als in de recepten voor rolfondant. Ik ben het gaan proberen en vond het een groot succes. Heel leuk spul om mee te werken en nog lekker ook (wel heel zoet). Ik ben op internet wat negatieve verhalen over MMF tegen gekomen (kneed niet goed, te kleverig, etc), maar ik vond het echt heel goed gaan. Het enige nadeel vond ik dat het me niet lukte om het mooi rood te krijgen. Hier is een plaatje van de eerste probeersels.


En zo heb ik het gemaakt:
Smelt de witte marshmellows met een beetje water in de magnetron. Ongeveer een eetlepel water per flinke handvol marshmellows. Als je het wil kleuren, voeg dan de kleurstof nu al toe.
Roer dit goed door.
Aan deze smurrie ga je dan poedersuiker toevoegen. In het begin kun je het beste met een lepel roeren, later kun je met je handen kneden. Blijf poedersuiker toevoegen tot het een kneedbare, niet meer kleverige bal is. Dit vergt flink wat poedersuiker! Het kan ook helpen om het even in de koelkast te leggen om de gesmolten marshmellows te laten afkoelen. Hoe warmer, hoe kleveriger. Dat geldt ook voor je handen: je werkt het beste met koele handen.

En hier is het uiteindelijke resultaat:

2 opmerkingen:

  1. wat een geweldig idee!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. heerlijk he die goedkope fondant!!! Is hier ook altijd een succes. enneh... wat je over hebt gewoon invriezen!!!!

    BeantwoordenVerwijderen