maandag 16 januari 2012

Poppentrui - het recept

Op verzoek: het patroon om een top-down poppentrui te breien. Of eigenlijk is het meer een recept dan een patroon want het is meer een werkwijze om een passend truitje te maken. Let op: dit is wel een trui voor een pop. Als je een trui voor echte mensen wil maken, moet je de hals anders maken. Voor de rest kan het recept wel ook voor grote truien gebruikt worden.

Benodigdheden:
restje wol of katoen
bijpassende lange rondbreinaald
pop
(Ik gebruikte sokkenwol en een naald nr 3, maar je kunt dit met elke wol waar je nog een klein restje van hebt liggen maken. Zorg alleen dat de dikte van de naald past bij de dikte van de wol.)Je begint dus bij de hals.
Zet een flink aantal steken op. Het aantal hangt af van de hoofdomvang van de pop. Test door de steken op het flexibele deel van de rondbreinaald te schuiven, een beetje op te rekken en dan te kijken of dit rond het hoofd van de pop past. Zorg dat het totale aantal steken deelbaar is door 4.
Sluit de opgezette steken tot een cirkel en begin in boordsteek (2 r, 2 av) te breien. Brei de helft van de steken, schuif de overige steken op de andere naald door een lus te trekken van het flexibele deel van de rondbreinaald en brei verder. Brei zo 4 rondes in boordsteek, de steken telkens heen en weer schuivend. (Je breit dus volgens de 'magical loop- methode'. Hierover zijn talloze instructievideo's te vinden op YouTube.)
De schouders.
Nu moet je eerst even een beetje rekenen. Je gaat de steken verdelen in delen voor de mouwen en voor het voor- en achterpand (plaats eventueel steekmarkeerders). Het aantal steken voor een mouw is ongeveer de helft van het aantal steken voor de panden. Bijvoorbeeld: 6 steken per mouw en 12 steken per pand, totaal 36 steken. Het is het makkelijkst als je een ronde begint in het midden van een mouw. In dit voorbeeld gaat de eerste ronde dus als volgt: brei 3 steken, plaats markeerder, brei 12 steken, plaats markeerder, brei 3 steken, schuif de steken rond op de naald, brei 3, plaats markeerder, brei 12, plaats markeerder, brei 3.
Nu ga je beginnen met meerderen. Brei tot een steek voor de markeerder en meerder 1 steek, brei de steek voor en naar de markeerder en meerder dan weer 1 steek. Doe dit bij alle markeerders. Herhaal dit in elke even ronde. Je meerdert dus elke even ronde 8 steken. Zo krijgt de raglan vorm.
Ga hiermee door tot de trui tot aan de oksels van de pop komt (passen!).
Het lijfje
Zet nu de steken van de mouwen op hulpnaalden (bijv. veiligheidsspelden) en brei door met de steken van het voor- en achterpand. Brei in het rond door tot de gewenste lengte en eindig met een paar naalden boordsteek.
De mouwen
Begin met de eerste mouw. Zet de steken van de hulpnaald over op de rondbreinaald en brei de mouw verder weer op dezelfde manier als het lijfje. Eindig weer met een paar steken boordsteek. Doe hetzelfde met de andere mouw.
Afwerking
Die is er nauwelijks. Je zult waarschijnlijk een gat hebben in de oksels. Naai dit dicht.
Klaar!

Pfff, het opschrijven duurde langer dan het breien!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten