woensdag 6 januari 2010

Cranberry toetje

Hebben jullie dat ook elk jaar, dat je in januari opeens nog een restje cranberries in de koelkast vindt? Ik vond die van ons gisteren, gelukkig nog op tijd om er toch nog iets mee te doen.

Het wordt dit keer een berichtje zonder foto's. Nu niet omdat het niet toonbaar was, maar omdat het te snel op was. :)
Ik heb er een cranberry-appel-crumble van gemaakt. Een heerlijk, gezond, voedzaam toetje. Het vraagt niet veel voorbereidingstijd en kan in de oven staan terwijl je zit te eten.

Recept:
Neem een restje cranberries (veenbessen). Bij mij was het ongeveer zo veel om de bodem van een klein steelpannetje te bedekken. Was ze en pluk de bedorven exemplaren ertussenuit.
Schil twee appels en snijd die in stukjes.
Doe de bessen en de appelstukjes met een flinke lepel suiker in een steelpannetje. Voeg een beetje water toe en laat tot een stevige moes koken. De cranberries zijn klaar als ze gaan 'ploppen'.
Maak ondertussen de 'crumbles'. Neem 50 gr boter, 50 gr suiker en 75 gr bloem en meng dit tot een kruimelig deeg. Indien nodig kun je een beetje appelsap toevoegen om het deeg te binden. In plaats van gewone suiker kun je ook rietsuiker nemen, dat geeft een extra crunch.
Vet een kleine ovenschaal in, doe daar de vruchtencompote in en verdeel de deegkruimels daarover. Zet in de oven tot het deeg mooi bruin is (ongeveer 20 min op 200 graden).

Let bij kleine kinderen op dat de vruchten heel warm zijn als het uit de oven komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten