woensdag 20 januari 2010

Oma Knebel sloffen

We zijn er allemaal groot op geworden: de echte, orginele sloffen van oma Knebel. Liefst gemaakt van IJslandse wol.
Gelukkig had ik nog een oud paar liggen en dat heb ik gebruikt om het patroon te imiteren. Dit is het resultaat: een paar voor dochterlief en een paar voor een baby.

En hier komt het patroon:
Meet voor je begint de lengte van de voetzool, de bovenkant van de voet (van enkel tot tenen) en de omtrek van de enkel. En maak een proeflapje om te weten hoeveel steken je nodig hebt.
Het wordt aan een stuk gebreid.

Je begint met het enkelstuk. Zet het aantal steken op dat nodig is om het benodigde aantal cm voor de enkelomtrek te krijgen. Zorg dat dit een aantal is dat deelbaar is door drie. Bijv. voor de peutersloffen was het 21 steken, voor de babysloffen 18. Brei in boordsteek (1r, 1 av) zolang als je het enkelstuk wil hebben. Onthoud hoeveel naalden je hebt gebreid (voor de tweede slof!).
Nu komt de bovenvoet. (heb ik al gezegd dat je moet onthouden hoeveel naalden je had gebreid?) Voor de bovenvoet brei je in tricotsteek 2/3 van het aantal steken dat op de naald staat (voor de peutersloffen dus 14). Laat de overige (7) steken rusten. Brei terug, maar nu de helft van de steken die je nog over had (7 dus). Laat de overige (7) steken rusten. Brei nu door in tricotsteek, het aantal cm dat je had gemeten voor de bovenvoet. Je werk heeft nu de vorm van een omgekeerde T.
De zijkanten. Neem twee extra breinaalden erbij en neem daarmee de rustende steken van de enkelstukken op en neem steken op van de zijkanten van de bovenvoet. Brei alleen rechts. Brei op die manier ongeveer 6 naalden. Deze ribbels vormen de zijkanten en de neus van de sloffen. Hecht de opgenomen steken weer af, zorgend dat je in het midden uitkomt.
Brei nu de zool van evenveel steken als de bovenvoet. Gebruik tricotsteek of ribbelsteek naar eigen smaak. Maak de zool zo lang als het benodigde aantal cm. Bij de voorlaatste naald kun je een steek minderen aan het begin en het eind van de naald om zo een ronding bij de hak te krijgen.
Nu alleen nog de naden dicht naaien.

Naar smaak kun je variëren met verschillende kleuren wol en kun je op de bovenvoet patroontjes of kabels toevoegen. Oma deed dit laatste altijd bij sloffen voor volwassenen. Wat oma niet had, maar wat geweldig werkt voor de peutersloffen, is om de zolen te bewerken met dit spul.
Verkrijgbaar bij naai- en wolwinkels.
Dit patroon is een reconstructie. Aanvullingen en/of verbeteringen zijn welkom.
Voel je vrij om deze handleiding te gebruiken. Foto's van de resultaten zou ik zeer waarderen.
Leden van de Knebel-clan mogen ook kant-en-klare exemplaren bestellen. :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten