woensdag 28 oktober 2009

Lekker warme handenGrote Broer is gegroeid en had nieuwe wanten nodig. Dit zijn ze geworden

Ze zijn gebreid met naalden van 2,5mm van sokkenwol.

Wanten zijn een dankbaar breiproject, ook voor niet-ervaren breiers, omdat ze gemakkelijk zijn en snel klaar. Het idee voor deze wanten kwam van deze site. Daar staat ook een mooie tutorial voor het maken van een driehoekige duiminzet. Voor de rest klopte het patroon echter niet, tenzij we ze zouden willen gebruiken voor de poppen. Ze zijn dan ook vooral tot stand gekomen door proberen en veel passen door een gelukkig zeer gewillige Grote Broer. En dan toch nog een want weer uithalen omdat hij te klein bleek.

Patroon
(tekening is afkomstig van bovengenoemde website)

Deze wanten zijn gemaakt voor een jongen van 3,5 jaar, die normaal kledingmaat 104 draagt.
De wanten worden aan een stuk gebreid, voor- en achterkant zitten aan de duimkant aan elkaar vast.

Zet voor de boorden 2 x 26 + 1 steken op. Brei in boordsteek (1 r, 1 av) 16 naalden. Ga dan verder in tricotsteek (even naald recht, oneven naald averrecht) Brei eerst twee naalden gewoon. Dan begint de duiminzet. Brei 26 steken, maak een dubbele meerdering op de middelste steek en brei dan de overige 26 steken weer gewoon. De teruggaande (oneven) naald is altijd gewoon averrecht.

Volgende even naald: 26 r, 1 meerderen, 1 r, 1 meerderen, 26 r.
" " " " " " " , 3 r, " " " "
" " " " " " " 5 " " " " "
" " " " 7 " " "
" " " " 9 " " "
" " " " 11 " " "
Dan is het driehoekje klaar en gaan we verder met de duim. Laat de eerste en laatste 26 steken rusten. Brei de duim (het stukje boven het driehoekje) verder in tricotsteek, ongeveer 14 naalden (passen!). Maak de ronding aan de top door elke 2e steek samen te breien: 1 r, 2 samenbreien, 1 r, 2 samenbreien, etc. Teruggaande naald gewoon averrecht. Kant de overgebleven steken af.
Ga nu verder met de hand. Neem de rustende steken weer op, brei verder in tricotsteek en brei in de eerste naald de 2 middelste steken samen voor de stevigheid. Brei ongeveer 24 naalden, ook nu is het weer belangrijk om even te passen. Maak dan de ronding voor de vingertoppen. Maar die voor voor- en achterkant apart. Ook nu weer de oneven naalden gewoon averrecht breien.
Naald 25: elke 4e steek samenbreien
" 27: " 3e " "
" 29: " 3e " "
" 31: " 2e " "
Dan nog een keer terug en dan de overblijvende steken afkanten. Doe hetzelfde voor de linkerhelft, waarvan je de steken even hebt laten rusten. Naai de naden van de duim, vingertoppen en buitenkant dicht en klaar. Maak op dezelfde manier de tweede want. Er is geen verschil tussen linker- en rechterhand.

Edit: Ik zie dat dit berichtje veel gelezen wordt. Ik zou het leuk vinden om te horen of er ook mensen zijn die dit patroon gebruiken. Als je fouten ontdekt, of merkt dat dit niet werkt, hoor ik het ook graag.

3 opmerkingen:

  1. ha zal is een poging ondernemen deze te maken (nog erger AF te maken en niet weer halverwege uit te halen (A)) ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb je beschrijving gepikt en ga dit binnenkort eens proberen. Tnx!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kunnen we bij u wanten bestellen van katoen voor verbrande koala's in Australië. Ik wil ze graag doneren, maar kan ze zelf niet maken. Het is zo zielig voor die arme dieren.

    BeantwoordenVerwijderen